ZABAVNE AKTIVNOSTI ZA NAJMLAĐE UZ POMOĆ PREDMETA KOJE IMATE KOD KUĆE

Zabavne aktivnosti za  najmlađe  uz pomoć predmeta koje imate kod kuće

Pronalaženje aktivnosti i zabave za djecu tijekom socijalnog distanciranja može biti poprilično izazovno. Ako se radi o onim najmanjima, do dvije godine starosti, taj zadatak može biti još izazovniji. Međutim, to ne mora biti komplicirano koliko možda mislite jer u svom domu sigurno već imate sve materijale koji su vam potrebni za one najjednostavnije igre uz koje se možete zabaviti i vi, skupa sa svojim djetetom. Usput će dijete razvijati svoje sposobnosti, a vi ćete ga imati priliku još bolje upoznati.
Kaže se da su prve tri godine djetetovog života najvažnije, baš zato se preporučuje da to vrijeme s njima iskoristite što je bolje moguće. Donosim vam pet prijedloga iznimno jednostavnih aktivnosti koje možete pripremiti u svega nekoliko minuta. One su odlične za razvoj motorike i koncentracije vašeg djeteta jer su edukativne, ali i zabavne. U nastavku možete vidjeti upute za to kako ih pripremiti i što točno treba raditi.  

Košara s preprekama


Kod kuće sigurno imate neku vrstu košare. U nju stavite nekoliko predmeta i igračaka svog djeteta, različitih veličina i oblika. Također, možete staviti predmete različitih materijala jer se tako razvija i senzorika djeteta. Potom namjestite nekoliko ‘prepreka’ na vrhu košare uz pomoć špage ili, primjerice, vezica od tenisica. Cilj je da dijete zavuče, tj. provuče ruku kroz špagu i izvadi predmet iz košare. Ova igra je prikladna za djecu od devet do 12 mjeseci starosti. Ovakvim aktivnostima dijete razvija finu motoriku i potiče se razvoj okulomotorne koordinacije – usklađenost oka i ruke.

Oslobođenje od pik trake


Uz pomoć pik trake zalijepite nekoliko predmeta za odabranu podlogu. Cilj ove aktivnosti je da dijete odlijepi pik traku s predmeta. Ona je prikladna za djecu od 12 do 18 mjeseci starosti. Aktivnost poput ove potiče razvoj govora jer dijete imenuje predmete koje mora ‘osloboditi’ pik trake. A ako dijete još ne govori, roditelji daju upute i verbaliziraju svaku radnju.

Pogodi rupicu na cjedilu


Cjedilo također može biti koristan alat za igru s najmlađima, a sve što vam uz njega treba su štapići, poput onih za ražnjiće, a možete koristiti i slamke. Cilj je da dijete umetne štapić ili slamku kroz rupicu cjedila. Ova igra je prikladna za djecu od 18 do 24 mjeseci starosti. Odlična je za razvoj preciznosti i razvoj takozvanog pincetnog hvata – dijete razvija sposobnost hvatanja i držanja predmeta bez da upotrebljava sve prste, tj. cijelu šaku.

 

Budući da je riječ o aktivnostima za najmlađe bilo bi dobro da u svakoj toj aktivnosti sudjelujete i vi kako bi mogli nadzirati situaciju i spriječiti stavljanje predmeta u usta ili bilo kakvu drugu nezgodu.

Pripremila: Martina Petrović, odgajateljica i voditeljica kreativnih programa u dječjem vrtiću Čigra

Podjeli