PRIPREME ZA ŠKOLU: ISKORISTITE LJETO

Ljeto je djeci najomiljenije godišnje doba, a kako ne bi i bilo kad je ispunjeno slobodnim vremenom, kupanjem, sladoledima, igrom i smijehom. Ipak, ne smijemo zaboraviti da će ljeto brzo proći, a naši će najstariji Čigrići uživanje u ljetu i igri zamijeniti školskim klupama, zadaćama i novim izazovima. Kako ne bi priprema za školu pala u drugi plan, u nastavku vam predlažemo kako ugodno toplo ljeto učiniti i korisnim.

 

Stripovi i knjige za uspavane mozgiće
Ako želite da mozak vašeg školarca tijekom ljeta ostane aktivan, svakako ga pokušajte potaknuti da tijekom ljeta lista ili čita (ako zna) knjige i stripove. Njihove mlade mozgiće aktivnima će održavati i razni zanimljivi radni listići u kojima mogu rješavati zagonetke, križaljke, labirintiće i druge mozgalice. Razni dječji časopisi i specijalizirana edukativna izdanja mogu se pronaći na kioscima i u knjižarama po vrlo povoljnim cijenama što će definitivno dobro doći budućim prvašićima kako bi ljeto iskoristili za pripreme za školu.

Cilj je spriječiti tešku prilagodbu na nove školske obaveze u rujnu, ali i vježbati koncentraciju, pažnju i učenje kroz igru u opuštenoj atmosferi. Ravnoteža između zabave i igre te osvježavanja uma misaonim zadacima treba svakako prakticirati tijekom dužih odmora i prekida učenja.

Ljeto bez igre nije ljeto
Ako se sjetite vlastitih ljetnih praznika kad ste bili djeca, jedino što pamtite su dugi dani ispunjeni igrom, trčanjem, penjanjem, maštanjem, kupanjem, špricanjem i odmaranjem u hladu. Iako to igranje do iznemoglosti nismo doživljavali kao “učenje”, činjenica je da igra na otvorenom itekako pridonosi socijalnom, emocionalnom, fizičkom i kognitivnom razvoju djece. Dijete kroz igru s vršnjacima poboljšava matematičke, motoričke, verbalne i druge vještine. Kroz igru djeca se uče pregovarati, raditi u timu i organizirati se. Svakako djetetu priuštite slobodnu igru s vršnjacima i neka mu i ovo ljeto bude nezaboravno.

 

Još nekoliko ideja za aktivno ljeto...

 

ČITAJ MI
Mnoge lokalne knjižnice nude razne zabavne i besplatne programe za djecu tijekom školskih praznika. Dobro je da su djeca okružena knjigama jer tamo postoje knjižničarke koje će s njima razgovarati o raznim temama i čitati im. Tijekom ljeta djeca će duže navečer ostajati vani, ali svakako im povremeno i sami pročitajte priču ili još bolje, neka dijete pročita priču vama.

SKRIVENI UMJETNICI
Pronađite zanimljive kreativne aktivnosti za tople ljetne dane. Na primjer, objesite na dvorištu običnu bijelu plahtu, potom plastične pištolje napunite vodom u kojoj je umiješana tempera i neka djeca špricanjem naprave umjetničko djelo i izraze se kreativno.

MALI EINSTEINI
Sakupite po stanu ili kući sve što vam ne treba ili biste bacili u smeće – tuljce od wc papira, staklenke, kartone, folije, plastične čašice od jogurta i slično te zaposlite djecu da na neku temu izrade stroj iz budućnosti. Na primjer, neka izume stroj za navodnjavanje iz budućnosti, kantu koja će odmah reciklirati još u našem domu, kamion koji bi mogao voziti po mjesecu i slično.

PRIPREME ZA LJETOVANJE
Ako idete na obiteljsko ljetovanje, djecu možete “zaposliti” da prouče što mjesto ili grad gdje ćete boraviti nudi za djecu. Neka istraže ima li aquariuma, seoskih imanja, kakve su plaže, ima li igraonice ili dječji klub u hotelu, što se sve može vidjeti i na kakve izlete možete ići. Kada istražuju, mogu koristiti internet, enciklopedije i sve izvore iz kojih se i inače informiraju.

OBITELJSKE VEČERI
Društvene igre, slaganje puzzli, kuhanje večere, kartanje i slične aktivnosti idealne su za ljetne večeri i vikende kada je obitelj na okupu i kada se djeca zažele malo mirnije zabave i kada se zažele društva svojih roditelja.

 

PRAZNICI KOD BAKE I DJEDA
Nekada su djeca za svake praznike odlazila u duži posjed bakama i djedovima ili tetama, stričevima i drugoj rodbini. Za dijete je dobro da malo promjeni okolinu i da dođe u okruženje u kojem je dinamika drugačija, njegova uloga u obitelji, očekivanja, ponašanja je drugačije. Osim što to povoljno djeluje na djetetovu samostalnost i samopouzdanje, naučit će ga prilagoditi se novim situacijama i pravilima.

DOVIĐENJA EKRANI
Ohrabrite dijete da što manje vremena provodi pred ekranima računala i televizora. Ljeto nije doba kada bi djeca trebala biti zatvorena u svojim sobama. Ako vam je teško to provesti u djelo, uvedite novo pravilo: 1 sat TV/računala za 1 sat neke kognitivne aktivnosti. Na primjer, ako će rješavati neke radne listiće sat vremena, neka onda pogleda i sat vremena televizije. Pravila se pridržavajte i sami.

Pripremila: Dejana Jelić Zelenbaba, mag. psych., Dječji vrtić Čigra

Podjeli